Меню Закрити
Як українському бізнесу безболісно злізти з голки 1С?

Як українському бізнесу безболісно злізти з голки 1С?

Після заборони більшості російських облікових програм, українські підприємці опинилися в ситуації вибору нового софту для ведення бізнесу. Це відкрило вікно можливостей для вітчизняного програмного забезпечення, і значно підвищило конкурентність на ринку.
Як українському бізнесу безболісно злізти з голки 1С?

Досить довго українські бізнеси користувалися російськими системами 1С, «Мой склад», Bitrix24. Але сьогодні, коли ворожі програми одна за одною йдуть з українського ринку, все більше компаній замислились над пошуком альтернативи 1С в Україні.

Чому подальше використання російських сервісів небезпечне для ведення обліку, яка поточна ситуація з 1С в Україні зараз та чим є альтернатива ― розповідаємо в цій статті.

Чому бізнес досі не відмовився від російських програм?

Чому бізнес досі не відмовився від російських програм?

Перша причина ― відсутність чітко прописаного законодавчого механізму з регулювання користування російськими обліковими програмами. В Україні досі немає офіційного реєстру програм російського походження і закону, який встановлює відповідальність за їхнє використання. 

По-друге, 90% українських підприємств вдосконалювали та адаптували програму «під себе»: розробляли додаткові модулі та інструменти. Відмовитися від програми, в яку вкладено стільки ресурсів ― складно.

По-третє, в умовах воєнного стану у бізнесу просто немає коштів на заміну того, що «і так добре працює».

По-четверте, серед власників бізнесу та бухгалтерів існує стереотип, що на українському ринку немає достойних альтернатив для автоматизованого обліку, а вітчизняні аналоги не можуть повторити весь функціонал 1С. Але це тільки міф.

Яка поточна ситуація з 1С?

Яка поточна ситуація з 1С?

Про необхідність відмовитися від російського софту почали говорити з 2014 року, а у 2017-му її навіть спробували закріпити на законодавчому рівні. Тоді РНБО запровадила санкції проти сотень російських юридичних та фізичних осіб. 


Технологічні рішення 1C передали системі ‎BAS, яка базується на архітектурі 1С. Крім того, продукти BAS підтримує та супроводжує в Україні «Спілка автоматизаторів бізнесу», що надає підтримку користувачам програм через договір ITC. Він досі укладається через сайт на піддомені 1c.ua, а також його дзеркало на bas-soft.eu.

Керівник «Спілки автоматизаторів бізнесу» громадянин України Вадим Мазур є також засновником і директором компанії «Скайлайн Софтвер», яка до 2017 року координувала обслуговування та розповсюдження 1С. Детальніше про процес передачі та зв’язки з російськими бенефіціарами – у розслідуванні DOU.

У 2020 році влада знову спробувала заборонити використання російських програм, але марно. Все змінилося 24 лютого 2022 року, коли з’явилися реєстри російського софту. Туди, крім 1С, потрапили також «Бітрікс24«, AmoCRM, «Мой склад». А у квітні 2023 року Президент Володимир Зеленський своїм указом запровадив санкції проти низки російських IT-компаній: «Компании ВК», «Яндекс», «Рамблер» та 1С.  Під санкції також потрапили «Програмні продукти «Парус« і АТ «Ситроникс», які спеціалізуються на автоматизації компаній, як і 1С.

Проте навіть після введення санкцій продукти російської компанії 1С з українського ринку не пішли, а просто змінили назву.

Чим небезпечне використання російського програмного забезпечення?

Чим небезпечне використання російського програмного забезпечення?

Це несе одразу декілька ризиків для бізнесу. Компанії ризикують втратити інформацію або опинитися у ситуації, коли дані напряму потрапляють на зовнішні російські сервери. 

Чим це загрожує бізнесу?

  • відмова програми та можлива зупинка бізнесу;
  • проблеми з підтримкою та оновленнями;
  • загрози витоку чи втрати внутрішньої інформації;
  • DDOS-атаки на сервери;
  • репутаційні втрати через співпрацю з софтом країни-агресора. 
  • Розміщення даних у Dilovod знімає ризики, пов’язані з кіберзагрозами. Дані наших користувачів зберігаються на європейських серверах. Доступ до них захищений двофакторною аутентифікацією та цілим каскадом програмно-технічних засобів, що забезпечує захист даних від втрати та вилучення третіми особами. Самостійно забезпечити користувачу подібний рівень безпеки на власному сервері буде складно.

    Чи є альтернатива 1С в Україні?

    Чи є альтернатива 1С в Україні?

    Так, ефективною українською альтернативою 1С бухгалтерії є онлайн-бухгалтерія Dilovod. Ми надаємо автоматизовані облікові послуги як підприємцям, так і бухгалтерам. Спробуйте нашу програму, щоб автоматизувати бухгалтерський, складський або управлінський облік на підприємстві, та контролювати бізнес онлайн. З усіма функціями Dilovod ви можете детально ознайомитися тут.


    Програма Dilovod дозволяє вести звітність для всіх систем оподаткування. Просте, надійне, актуальне рішення з оперативною підтримкою, регулярними оновленнями та автоматичним копіюванням даних на резервні сервери. Бухгалтерська програма, в якій можуть працювати декілька користувачів одночасно, спростить ведення обліку і заощадить особистий час. Можна запрошувати колег та клієнтів до спільної роботи.

    У чому переваги роботи з Dilovod?

    Dilovod допоможе мігрувати з російського програмного забезпечення просто і безболісно. Безпека та конфіденційність даних користувачів — одна з наших найголовніших цінностей.

    • Безпека і конфіденційність
    • Захищеність даних
    • Легкий старт
    • Професійна підтримка
    • Віддалений контроль бізнесу
    • Доступна ціна
    • Легкість в навчанні
    • Не вимагає знань бухобліку
    Перейдіть на онлайн-бухгалтерію Dilovod за три кроки

    Перейдіть на онлайн-бухгалтерію Dilovod за три кроки

    Ми зберігаємо ваші дані «у хмарі», тому з Dilovod ризики кіберзагрози, втрати даних або вилучення третіми особами зводяться до мінімуму. 

    У разі виникнення питань наші фахівці дадуть оперативні відповіді. Спробуйте Dilovod вже зараз допомогою демонстраційної версії. 

    18 вересня 2023 17:13