Меню Закрити
Прибуток на максимум: як підприємцю оцінити рентабельність бізнесу

Прибуток на максимум: як підприємцю оцінити рентабельність бізнесу

У чому мета успішного бізнесу? Насамперед — у тому, щоб приносити прибуток, отже бізнес має бути рентабельним. Однак інколи підприємці бувають не впевнені у реальних доходах свого бізнесу. Це обумовлено тим, що проаналізувати фінансові звіти буває доволі складно.

Водночас бухгалтер не завжди може донести важливу інформацію чітко і зрозуміло. Дізнайтесь, які звіти розкажуть про економічний стан бізнесу, і як оцінювати показники рентабельності підприємства.
Прибуток на максимум: як підприємцю оцінити рентабельність бізнесу
Що таке рентабельність

Що таке рентабельність

Рентабельність — це характеристика економічної ефективності інвестицій чи ресурсів, що використовуються. Будь-якому підприємцю варто знати показники прибутковості власної справи. Підрахунок рентабельності дозволяє: 

  • вести облік витрачених та отриманих коштів;
  • підвищувати ефективність та прибутковість компанії;
  • більш аргументовано шукати бізнес-нішу;
  • полегшити залучення інвестицій;
  • переглянути стратегію розвитку підприємства.

Є ще один принциповий нюанс: аналіз рентабельності важливий не лише в контексті всього бізнесу, але й на окремих рівнях. Конкретний проєкт, співробітник чи товар —  використання формул дозволяє проаналізувати ефективність кожного компонента бізнес-процесів.

Чому важливо вести облік бізнесу з самого початку

Можна скільки завгодно говорити про успіх бізнесу, але мова цифр — найбільш показова. Часто власники малого та середнього бізнесу бояться фінансового обліку, вважаючи це складним процесом, що вимагає спеціальних знань і досвіду. Щоб зводити фінанси в компанії, підприємці ведуть облік в Excel-таблицях, використовують рукописні замітки або вузько функціональні програми. Або взагалі уникають обліку та рахують лише гроші в касі. Однак з таким підходом компанія не може стабільно розвиватися і регулярно зазнає фінансових втрат, а власник бізнесу про це навіть не здогадується.

Які управлінські звіти розкажуть про ефективність продажів

Які управлінські звіти розкажуть про ефективність продажів

Для контролю фінансової динаміки та здійснення вдалих інвестицій, на перших етапах варто зосередитися на трьох основних звітах:

1. Звіт про продажі: містить інформацію про обсяги продажів: собівартість, суму реалізації та прибуток у розрізі товарних груп, категорії клієнтів, окремих замовлень тощо. Він повідомляє вам, скільки товару ви продали, скільки заробили та наскільки ефективні ваші продажі.

2. Звіт P&L: звіт про прибутки та збитки, де міститься інформація про всі статті доходів і витрат за певний період часу. Дозволяє відслідковувати дані в динаміці, включаючи оренду офісу, податки, заробітну плату, амортизацію тощо.

3. Звіт про рух коштів: відображає операції з грошовими коштами у розрізі банківських рахунків та кас, статей руху грошових коштів, отримувачів тощо.

4. ABC/XYZ-аналіз: допоможе зрозуміти, які товари приносять максимальний прибуток, а від яких краще відмовитися.

При зростанні обсягів діяльності бізнесу, збільшується необхідність у збалансованому обліку. З’являється більше клієнтів, розширюється асортимент. Однак, при великому обсязі операцій та первинних документів вносити дані власноруч та відслідковувати показники ефективності може бути важко. Мати всю фінансову інформацію під рукою і розраховувати показники ефективності допоможе онлайн-бухгалтерія Dilovod. 

Які показники прибутковості можна розрахувати в Dilovod

Які показники прибутковості можна розрахувати в Dilovod

З Dilovod ви можете контролювати всі грошові потоки бізнесу в режимі реального часу, а також розраховувати: 

  • доходи від продажів товарів та послуг у розрізі різноманітних аналітик;
  • інші доходи та витрати (від курсової різниці, повернення покупців тощо);
  • собівартість продажу, виробництва;
  • чистий прибуток, відсоток рентабельності;
  • націнка за категоріями товарів;
  • динаміка продажів та прибутку.
  • Навіть якщо на початку вам знадобиться лише частина функціонала, не турбуйтесь, адже програма гнучко адаптується до вашого росту. Коли з'являться нові потреби, наша команда підтримки допоможе налаштувати систему, а також надасть консультацію по всім питанням щодо роботи з Dilovod.

    Кожний бізнес —  унікальний і знайти універсальний ключ до успіху складно. Але якщо регулярно вивчати статистику базових ключових показників ефективності, то можна не просто оцінити результати, а й своєчасно уникнути можливих втрат у майбутньому.

    08 листопада 2023 11:16