Меню Закрити
Масштабування бізнесу в Україні: історія успіху від системного інтегратора CіTіБі

Масштабування бізнесу в Україні: історія успіху від системного інтегратора CіTіБі

Леонід Сорока, співзасновник української компанії CіTіБі, розповідає про особливості ніші систем безпеки та комп'ютерних мереж. Поговоримо про те, який підхід дозволяє його бізнесу отримувати великі замовлення, а також як автоматизований облік стає у пригоді під час масштабування бізнесу.
Масштабування бізнесу в Україні: історія успіху від системного інтегратора CіTіБі
Як змінювались можливості для бізнесу в сфері мереж зв’язку

Як змінювались можливості для бізнесу в сфері мереж зв’язку

У період між 2002 та 2006 роками Україна пережила технологічний бум, який супроводжувався значними інвестиціями як з боку держави, так і іноземних інвесторів.  Фінанси спрямовувалися на модернізацію та оновлення мереж зв'язку відповідно до найвищих світових стандартів.

Проте протягом наступних 20 років інвестиції в інфраструктурні проєкти скорочувались, і сфера систем безпеки для приватного використання втратила свою активність. За цей час сотні компаній з цієї сфери опинились за бортом. 

Сьогодні більшість нових житлових будинків стикаються з тим, що необхідна інфраструктура для забезпечення надійного зв'язку просто відсутня. Часто проєктна документація забудовників навіть не передбачає розділу «Мережі зв'язку». Як наслідок, в будинку не має швидкісного інтернету, систем контролю та надійної охоронної сигналізації. Навіть для установки домофона необхідно пошкоджувати оздоблення приміщень. Це викликає здивування серед мешканців та забудовників, які очікують що сучасні комунікаційні системи мають з’являтися самі собою. 

Попри цих обставин, Україна може пишатися виробництвом повного циклу власних прогресивних систем контролю доступу, які займають відоме місце у світовому контексті. Тож при правильному підході до побудови бізнесу у цій ніші знайдуться гідні можливості для існування та розвитку. 

Початок шляху системного інтегратора

Початок шляху системного інтегратора

— це компанія-інтегратор, що спеціалізується на проєктуванні та впровадженні складних систем охоронної сигналізації, відеоспостереження та мереж зв'язку. Компанія будує системи безпеки та внутрішні мережі, а також постачає обладнання всією Україною.

Компанію було відкрито у 2012 році: Леонід прийняв рішення про заснування власної справи після досвіду роботи менеджером з продажів в українській філії німецького виробника обладнання систем відеоспостереження.

«За декілька років роботи збагнув, що займаюся не стільки продажами, скільки проєктуванням та розробкою технічних рішень. Адже для того, щоб продати систему контролю, необхідно розумітися на мережах зв'язку та технологіях передачі даних, що в мене добре виходить.» — розповідає Леонід.

В основу цінностей компанії лягла орієнтація на автоматизацію процесів енергопостачання, створення блоків комфорту та оснащення розумних будинків. Головна мета — розробити проєкт, де інтеграція систем буде непомітною, впишеться в ландшафт будівлі, а це вже потребує синергії між архітектурою і сучасними технологіями.

Кроки до виходу у велику гру

Кроки до виходу у велику гру

Успіх підприємства не обмежується тільки обсягами продажів, а також вимірюється тривалістю взаємодії з клієнтами. Для укріплення репутації та збільшення власної долі на ринку, команда CіTіБі пішла на сміливий крок — безплатні пілотні проєкти для потенційних крупних клієнтів: забудовників, архітектурних компаній, виробничих підприємств. І цей підхід повністю виправдав себе.

«Це своєрідна інвестиція в бізнес наших клієнтів. У пілотних проєктах нам вдається показати наш підхід та ефективність рішень на ділі, тож клієнти залишаються з нами працювати й надалі. Ми будуємо з ними бізнес протягом всього життя».

Ще один важливий принцип в компанії — тримати фокус на клієнті. Логіка зрозуміла: якщо завдяки вам бізнес клієнта розвивається, то ви також зростаєте разом з ним. У розрізі ніші це означає, що важливо будувати партнерські стосунки та пропонувати клієнтам такі системні інтеграції, які підвищать ефективність та рентабельність їх бізнесу. 

Тоді успіх гарантований, що і демонструє CіTіБі, співпрацюючи з провідними виробничими підприємствами та престижними забудовниками Одеського регіону. 

Складнощі під час масштабування

Складнощі під час масштабування

Звісно, що на шляху до розвитку не обійшлося без помилок. Кілька разів компанія виявляла, що не порахувала частину витрат або податків, і фактично опинялася «в мінусі». Також, через недостатньо детальний облік, бізнес не міг отримати об'єктивні результати та продовжував займатися тим, що могло не приносити доходів.

Тож загострилось питання пошуку сучасної бухгалтерії, яка допомогла б автоматизувати бухгалтерський, складський, управлінський обліки та ефективно управляти компанією відповідно до вимог українського законодавства. 

Згадуючи шлях розвитку, Леонід зазначає, що удосконалення облікової системи допомогло вирішити багато конфліктних ситуацій зі співробітниками та партнерами, а також зберегти ділову репутацію. 

Вимоги до обліку

Вимоги до обліку

Команда CіTіБі мала чіткі вимоги до онлайн-бухгалтерії. Перш за все це мав бути український продукт, але також були важливі наступні характеристики:

  • Надійність: програма мала бути стабільною та безпечною, щоб їй могли довірити фінансові дані.
  • Функціональність: об’єднаний складський, управлінський та бухгалтерський обліки, є зручні звіти та аналітика.
  • Відповідність українському законодавству для надання можливості легко виконувати фінансові звіти та декларації.
  • Легкість використання: інтуїтивно-зрозуміла та проста у засвоєнні програма, що не вимагає додаткового навчання для співробітників.
  • Підтримка та регулярні оновлення: було важливо працювати з актуальними формами та отримувати консультацію у разі потреби.
  • Під час пошуку у 2016 році всім цим вимогам відповідала лише онлайн-бухгалтерія Dilovod. Після приєднання до програми обсяг робіт з обліку компанії значно зменшився. Dilovod дозволила команді ефективно автоматизувати облікові процеси, забезпечити точність фінансової інформації, а також зосередитися на розвитку бізнесу.

    «Системи, які ми будуємо, складаються із сотень найменувань та різних одиниць виміру, а специфікації та рахунки для клієнтів можуть містити до сотні строк. Життєвий цикл однієї інтеграції може складати до двох років. Тож бачити хронологію, аналізувати що відвантажено, коли, за якою собівартістю та що залишилося виконати — базова необхідність в наших бізнес-процесах», — каже Леонід.

    Крім того, важливою функцією виявилась можливість підключати співробітників та колег до програми віддалено. Тож при розширенні команди тепер не потрібно облаштовувати нові робочі місця та підключати програміста для виконання налаштувань.

    Тренди ніші та плани на майбутнє

    Тренди ніші та плани на майбутнє

    Команда CіTіБі не акцентує на трендах, бо інформаційні технології жорстко стандартизовані і завдяки цьому працюють і розвиваються ефективно. Насправді у цій сфері давно не відбувалося глобальних змін, все що може здатися трендом або новизною — придумано давно, але тільки зараз знайшло застосування, бо витрати на реалізацію цього «ноу-хау» стали доцільними. Змінюється обгортка, графічний інтерфейс, або нав'язується нова мода з метою продати більше та дорожче.

    Суть речей не змінюється, тому ми завжди намагаємося розібратися, що саме ховається під обгорткою. Не зраджуємо собі. Залишаємося вірними своїй справі, та намагаємося бути максимально корисними для наших клієнтів, щоб вберегти їх від ірраціональних витрат».

    3 поради бізнесу від Леоніда

    1. Вирішуйте задачі поступово. Не намагайтеся вирішити все одразу. Розбивайте завдання на менші частини і працюйте над ними послідовно. Це допоможе вам бути більш ефективними та уникнути перевантаження.

    2. Не чекайте ідеального оформлення. Не витрачайте занадто багато часу на деталі. Подавайте свою пропозицію або запускайте проєкт вже сьогодні. Час — цінний ресурс, і затримка може коштувати вам дорого.

    3. Накопичуйте досвід. Жодні тренінги та куплені знання не замінять власного досвіду. Працюйте над своїми проєктами, вчіться на власних помилках та розвивайте свої навички. Це допоможе вам стати експертом у своїй галузі.

    Бажаєте стати героєм блогу Dilovod? Заповнюйте анкету на сторінці за посиланням.

    16 жовтня 2023 16:31